L’exposició pretén visibilitzar i valorar l’obra de les dones que, a través de la literatura, com en altres camps, van saber vèncer els obstacles de gènere amb motivació, talent i constància. Heroïnes que, amagades darrere d’un pseudònim o sense, van obrir el camí per a generacions de dones fortes i independents.

La instal·lació de peces ceràmiques amb nom propi en una de les sales exigeix un diàleg amb cadascuna de les escriptores obligades a callar el seu nom. Caterina Albert (L’Escala, 1869-1996), alça la veu infinitat de vegades, gravant el seu nom a foc sobre les rajoles de gres, immortalitzant i rescatant la presència de totes les veus ignorades.

Dones poetes inspiren amb els seus versos l’obra de Cristina Guzman Traver, són dones valentes i sàvies que trenquen estereotips convencionals i reivindiquen l’escriptura com a eina. Elles també escriuen, van escriure i escriuran els seus noms immortals en els llibres.

(Reis Lliberós)

Cristina Guzman Traver és artista visual. Viu i treballa a Aldaia (l’Horta). Va estudiar al Centre d’Arts i Oficis i, encara que la seua formació va ser pictòrica inicialment, molt prompte va començar a endinsar-se en el món de l’escultura tot utilitzant diferents materials. És en aquesta disciplina on aconsegueix un llenguatge propi amb la terra com a matèria primera que, al costat de la fotografia, utilitza per a la seua creació artística.

Compromesa amb la societat en què viu, la seua obra és una denúncia constant per la defensa de les igualtats i les llibertats. Dones de negre, Ulls de fang, Collars i cadenes, Burka o Dones atrapades són alguns dels seus treballs sobre la dona, la marginació social, el maltractament, la intolerància i la pobresa. Després d’alguns seminaris i jornades d’art a la Universitat de València introdueix alguns temes com el tancament de llibreries, i el llibre com a cultura i necessitat.

Ha realitzat intervencions en espais públics de Carrícola, Aldaia, barri de Russafa a València i Muel a Saragossa i les seues obres s’han mostrat en diverses exposicions individuals i col·lectives, entre d’altres, a Jaén, Pontevedra, Barcelona, ​​Saragossa, Girona, València, Cadis, Osca o Castelló. I han viatjat a diferents països, entre ells, Estats Units, Suïssa, Itàlia, Bèlgica i Portugal.

És sòcia de MAV, Dones en les Arts Visuals, i del col·lectiu “Mans de Dona” de València. També pertany a l’ACC, Associació de Ceramistes de Catalunya.

ELLES TAMBÉ ESCRIUEN